Vydrbávání hřívy a ocasu

Příběh koně Sorenty a naší milé zákaznice Jany Smejkalové ...


  • Jméno koně: Sorenta
  • Pohlaví: Klisna
  • Plemeno: Českomoravský belgický kůň
  • Věk: 16 let
  • Váha: 850 kg
  • Způsob krmení: 2 x denně
  • Ustájení: venkovní, přístřešek, box pastva
  • Zátěž: lehká, rekreace 

Jak to začalo…

Zhruba před sedmi lety Sorenta začala trpět alergií, která se projevovala vydrbáváním hřívy i ocasu a to nejen v létě. Společně s veterinářem jsme začali hledat příčinu. Nejpravděpodobnější se jevila možnost alergie na hmyz tzv. muchařina, napadení plísní či alergie na krmivo. Udělali jsme rozbor krve a kožní stěr, jenže vše bylo negativní. Začala jsem tedy uvažovat nad vhodnou krmnou dávkou nebo krmnými doplňky, které by mohly přispět ke zlepšení jejího stavu. Sorenta v minulosti také prodělala operaci koliky, trpí častými průjmovými stavy a v zimě odmítá přijímat dostatečné množství vody, a proto bylo vždy potřeba přistupovat ke změnám obezřetně.

Obrázek1

Obrázek - Klisna Sorenta v zimě v roce 2014

Není jednoduché najít pro Sorentu pomoc…

Sorentu jsem stříkala repelentem Farnam Endure, jehož účinky se zprvu zdály dobré, ale po čase se klisně bohužel její problémy vrátily, a proto jsem se rozhodla vyzkoušet kamenný olej v podobě Tiroleru, ale jediného koho to odpuzovalo, jsem byla já. Ve stejnou dobu jsem se také rozhodla změnit značku krmení a postupně jsem přešla z krmení Pavo Cerevit na krmení Havens Natural Balance. Do krmné dávky jsem  zařadila také minerálku Pavo Vital, lněné semínko od Energys a řezanku Mollichaff Herbal pro zvýšení vlákniny v krmivu a dobré proslinění.

Od této kombinace jsem si slibovala nižší alergickou zátěž, ale také optimalizaci trávení a tím snížení možnosti kolik. V období přechodu na pastvu nebo při průjmových stavech jsem ke krmné dávce přidávala doplněk Dromy Pro Bio obsahující živou kvasinkovou kulturu (Yea Sacc od Alltechu) a pro dostatečný příjem tekutin v zimním období mash od Pava.

Bohužel ani tato kombinace Sorentě nevyhovovala, problémy s vydrbáváním hřívy a ocasu se nezlepšily tak, jak bych si přála a byla jsem tedy nucena zvážit další změny.

Pomůže Sorentě bezobilné krmení?

Po zvážení situace jsem se rozhodla krmit úplně bezobilně a na scéně se objevila firma Agrobs, která nabízí bezobilné krmivo Grünn müsli, Grünn mash a řezanku Lehký požitek. Z původní krmné dávky tedy zůstala stejná pouze minerálka Pavo Vital a lněné semínko od Energys, které obsahuje částečně pšeničné otruby. Pro zlepšení pitného režimu jsem stále pokračovala v podávání mashe. Zdálo se, že jsme na dobré cestě. Kobyla se přestávala drbat alespoň v zimě a to co vydrbala přes léto, opět do zimy narostlo. Nicméně i koně mají svoje chutě.

První co Sorenta vyselektovala, byla řezanka. Následoval mash a nakonec přestala akceptovat i müsli. V tu dobu jsem byla celkem zoufalá, protože vitaminy prostě někam schovat musím. Opět jsem si začala lámat hlavu s tím, jak postupovat dále. Bohužel, jak jsem již psala, naši koňští parťáci jen tak něco nechtějí a co kůň to jiná chuť. Tak co s tím? Jak poznat, že krmení bude Sorentě také chutnat?

Výstava by mohla být řešení…

Ve stejné době, kdy jsem musela řešit změnu krmení, se naštěstí konala výstava Kůň 2018.  Vydala jsem se tedy na průzkum trhu s tím, že se mi tato situace povede určitě vyřešit a najdu konečně pro Sorentu TO pravé, chutné a ideální krmení, které bude vhodné z hlediska využití koně i s přihlédnutím ke kondici a zdravotní stav koně (alergie a dřívější problémy s kolikami).  

K mému štěstí jsem objevila na výstavě stánek firmy Höveler. Po předešlých zkušenostech jsem nechtěla kupovat zajíce v pytli a tak jsem dostala na vyzkoušení několik vzorků bezobilného krmiva z řady PURitan. Sorenta  přijímala dobře jak základní bezobilnou směs Puritan, tak i Pur mash. Proto jsem se rozhodla, že sestavím ideální krmnou dávku z produktů Höveler. Krmení jsem sestavila z PURitanu, minerálky Reformin Plus a mikronizovaného lněného semínka Höveler. K této kombinaci jsem přidala navíc prebiotika Diamond a řezanku Agrobs Aspero. Všechny složky jsem dala v takové dávce, aby se vzájemně doplňovaly s přihlédnutím k ročnímu období, výživnému stavu a práci koně.

Takto sestavený základ  byl doplňován krmnými doplňky, které klisna potřebovala – od kloubní výživy po Biotin Plus od HÖVELERU, který mohl přispívat zejména v letním období ke zlepšení srsti a kopyt.

Jak jsem již psala, v zimním období potřebuji, aby klisna dostatečně pila, a proto podávám PUR mash v menší dávce než  je uvedeno, ale častěji než jen 3 x v týdnu, a to také z důvodu, že chci předejít případným kolikovým onemocněním.

Klisna se při této kombinaci neskutečně zlepšila. Minimálně se drbe, je to v mezích normálu, jako u koní bez kožních problémů.

Začátkem léta 2020 jsem zjistila, že české zastoupení Höveleru rozšířilo sortiment o nové partnerské značky a vytvořilo nový e-shop animalfeed.cz kde jsem objevila doplněk Algenmineral od Derby. Z prvu jsem byla lehce skeptická, ale řekla jsem si, že za zkoušku nic nedám a přes léto jsem tuto novinku vyzkoušela. Po měsíčním podávání doplňku Algenmineral jsem již nemusela Sorentu tak často ošetřovat postřikem a kvalita hřívy i ocasu se značně zlepšila. Dokonce i drbání prakticky vymizelo.

sorenta

Obrázek - Sorenta léto 2020

Aktuální krmná dávka Sorenty – podzim 2020:

Samozřejmostí je celodenní přístup k vodě, k senu v síti s oky 4,5 x 4,5 cm a k himalájské soli.


Autorka článku - představení:

Jana Smejkalová

Již od malička byli mou zálibou koně. Ve 13 letech jsem začala docházet do Jízdárny Jasmína, kde jsem se učila nejen jezdit, ale hlavně se o koně postarat. Po vystudování Střední odborné školy  veterinární v Českých Budějovicích jsem rok pracovala jako veterinární asistentka u MVDr. Jiřího Zajíčka. Abych svoje vědomosti dále rozvíjela,  začala jsem studovat Jihočeskou univerzitu- Zemědělskou fakultu- obor Zootechnika. Protože jsem se o výživu zvířat zajímala do hloubky, získala jsem v průběhu studia krmivářský certifikát. Po ukončení studia jsem nastoupila do obchodní firmy zabývající se zemědělskými komoditami a poté jsem pracovala jako zootechnik.  Nyní jsem učitelka veterinárních odborných předmětů na Střední lesnické škole a Středním odborném učilišti Křivoklát. I nadále spolupracuji s veterinárními lékaři pro malá a velká zvířata jako veterinární sestra a odborný konzultant. Svoje znalosti nadále prohlubuji ve výživě zvířat, především hospodářských zvířat a malých zvířat. Jsem majitelkou tří koní- 16 leté ČMB kobyly Sorenty, 3 leté ČMB Kláry a roční Minihorse Julietty Jey Neumětelské.